Duizeligheidsklachten

Duizeligheid is een vervelende klacht die u in het dagelijks leven flink kan beperken. Het brengt vaak angst en onzekerheid met zich mee. Het gevoel van draaiduizeligheid, de kamer die tolt, licht in het hoofd, gevoel onwel te worden etc. Deze verschijnselen treden vaak op tijdens bukken, gaan liggen, omhoog kijken en draaien in bed. Er zijn vele verschillende vormen/diagnoses, maar het is niet altijd mogelijk een diagnose te stellen.

Bij 20% van de patiënten met duizeligheidsklachten is dit ‘draaiduizeligheid’. We hebben het dan over BPPD (Benigne Paroxysmale positie duizeligheid). “the number one vestibular disorder”.  BPPD komt vaker voor naar mate we ouder worden en vaker bij vrouwen dan bij mannen. 50% Van de BPPD ontstaat zonder specifieke oorzaak. Door middel van specifieke vragen en het daarop volgend lichamelijk onderzoek, kunnen we vaststellen of en om welke vorm van BPPD het gaat. BPPD is met specifieke manoeuvres (uitgevoerd door de fysiotherapeut) zeer goed te behandelen.

Bij BPPD is het mogelijk dat u periodes heeft zonder klachten. Voor het onderzoek en de behandeling is het van belang dat op het moment van de afspraak de klachten aanwezig zijn.

Bij vermoeden van een andere oorzaak van de duizeligheidsklachten, wordt in overleg met de patiënt contact opgenomen met de huisarts voor verder overleg/door verwijzing.